• Kennis- en leertraject

  Bij TurnBright maken we gebruik van wetenschappelijke inzichten, met name uit de gedragswetenschappen en bestuurskunde. Daarnaast leren we ook on the job, zoals in kennis- en leertrajecten.

  broken image

  Thuis energie besparen doe je zo

  Joris van Boxtel leidde het kennis- en leertraject Thuis energie besparen doe je zo, dat de afgelopen jaren is uitgevoerd met vijf Brabantse gemeenten. In dit traject is ervaring opgedaan met het in beweging krijgen van woningeigenaren, zodat ze zelf aan de slag gaan om hun woning te verduurzamen.

   

  In het project werden tientallen veel voorkomende woningen onderzocht. Het blijkt dat zij technisch zonder veel problemen kunnen overschakelen op een laagtemperatuur-verwarming. En met de juiste ondersteuning zijn woningeigenaren in staat om zelf een plan te maken en dat stap voor stap uit te voeren. Inzicht helpt eigenaren om in actie te komen: inzicht in de energieprestaties van hun woning, hun eigen woonwensen en in de mogelijkheden om de woning te verbeteren. Daarnaast lijkt het goed mogelijk om op te schalen van woningen naar straten naar wijk, zoals in Terheijden en Veldhoven gebeurt.

   

  Het doel was om alle betrokkenen – woningbezitters, gemeenten, marktpartijen en lokale energiecoöperaties – van de ervaringen te laten profiteren. Gemeenten kunnen deze ervaringen en inzichten gebruiken bij het opstellen van de transitievisies warmte.

   

  Dat doel is gehaald: deze manier van werken krijgt navolging in andere gemeenten.